Meestal heb ik
wel een pompoen in huis (of twee). Je kunt die in Costa Rica het hele jaar door
kopen en ik vind het één van de handigste groenten die er zijn: ze blijven
(ongeschild) erg lang goed en je kunt ze dus rustig een aantal weken laten
liggen tot dat je ze nodig hebt, in een handomdraai (nou ja, twee) maak je er
een heerlijke puree van, het is erg gezond en bovendien vinden mijn dochters
het heerlijk! Het afgelopen weekend besloot ik om er – naast het gebruikelijke
portie puree voor onze meiden –ook eens iets anders van te maken. Dus heb ik
met een gedeelte van de puree een pompoenbrood gemaakt, en zo ook meteen een
goed doel gevonden voor de pitten van de pompoen (door gebrek aan tijd of
inspiratie verdwenen die meestal in de vuilnisbak, maar daar gaat vanaf nu echt
verandering in komen, want wat zijn ze lekker als je ze even bakt/roostert met
een beetje olijfolie, zout en peper!)
Hierbij het recept en wat foto´s. Dit recept is voor 1 groot brood of 2 kleine broden – je kunt de hoeveelheden uiteraard aanpassen afhankelijk van hoeveel broden je wilt maken.
Hierbij het recept en wat foto´s. Dit recept is voor 1 groot brood of 2 kleine broden – je kunt de hoeveelheden uiteraard aanpassen afhankelijk van hoeveel broden je wilt maken.
Ingrediënten:
- 500
gram (volkoren)bloem
- 350
gram pompoenpuree
- 10 gram zout
- 10 gram zout
- 5
gram droge gist
- 20 ml olijfolie (+ een beetje extra voor het invetten van de bakvormen en bakken van de pompoenpitten)
- Pitten van 1 pompoen (schoongemaakt)
- 20 ml olijfolie (+ een beetje extra voor het invetten van de bakvormen en bakken van de pompoenpitten)
- Pitten van 1 pompoen (schoongemaakt)
Recept:
1) Maak puree van
de pompoen. De makkelijkste manier is om de hele pompoen (met schil) in de oven
te leggen tot deze van binnen zacht is (om dit te voelen kun je er af en toe
met een vork in prikken). Zodra de pompoen van binnen zacht is haal je hem uit
de oven, laat hem een beetje afkoelen en dan haal je de schil eraf en de pitten
eruit (de pitten apart bewaren, want die heb je later nog nodig!). Van het zachte
vruchtvlees kun je gemakkelijk met een vork puree maken. Als je meer
pompoenpuree hebt dan de 350 gram in dit recept kun je ervoor kiezen om
meerdere broden te maken (pas dan ook de hoeveelheid van de andere ingrediënten
aan), of bewaar het voor je volgende lunch of avondeten – pompoenpuree is
heerlijk!
2) Doe de bloem
in een grote kom. Voeg de pompoenpuree, het zout, de gist en de olijfolie
erbij. Goed mengen en daarna flink kneden tot het een mooi glad deeg is (met de
hand of met een deegmachine als je die hebt. Ik heb het deeg met de hand
gekneed en dat ging prima). Voeg een beetje water toe als het deeg te droog is.
3) Laat het deeg 40-45 minuten rijzen in de kom afgedekt met een doek.
4) Kneed het deeg
opnieuw kort en leg het dan in een met olijfolie ingevette bakvorm (1 grote
broodvorm of 2 kleine). Laat het daar nogmaals 40-45 minuten rijzen onder een
doek.
5) Verwarm
ondertussen de oven voor op 210 °C en bak de pompoenpitten kort in een pan op
hoog vuur met een beetje olijfolie, zout en peper tot ze een klein beetje
beginnen te verkleuren.
6) Leg de
gebakken pompoenpitten boven op het deeg in de bakvorm en duw ze een beetje in
het deeg. Zet de bakvorm dan in de oven
en laat het brood 40 minuten bakken.
7) Haal het brood uit de oven en laat het even kort afkoelen. Je kunt het brood helemaal laten afkoelen, maar het allerlekkerst is het als het net uit de oven komt en nog warm is.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten