2015/09/11

De wonderen van het tweetalig opvoeden van kinderen

“¿Aló? Koekiemonster? ¿Cómo estás? In de was? Sí, goed. Tot gauw!”

Één van mijn dochters deed alsof ze Koekiemonster aan de telefoon had. Ze was net een paar dagen eerder 2 jaar geworden. Dit was waarschijnlijk het eerste duidelijke voorbeeld van haar al verkregen kennis van zowel Spaans als Nederlands, en de manier waarop ze beide talen vloeiend en zonder te twijfelen in één zin kon gebruiken. Sinds dat moment heeft de taalkennis zich met een indrukwekkend tempo ontwikkeld, en beide meiden verbazen me elke dag weer met nieuwe woorden en zinnen, in beide talen.

2015/07/01

Halve marathon trainingsprogramma voor hardlopende moeders

Na mijn vorige blogberichten voor hardlopende moeders met algemeen advies voor beginnende hardlopers en trainingsprogramma’s voor afstanden van 5 km en 10 km, is dit (in ieder geval voorlopig) het laatste bericht in deze serie met een trainingsprogramma voor het hardlopen van 21 km, ook wel bekend als de halve marathon. Zoals al eerder gezegd raad ik je aan om dit programma alleen maar als richtlijn te gebruiken en veranderingen aan te brengen waar nodig om er voor te zorgen dat je je zelf zo goed mogelijk voelt met de hoeveelheid activiteit evenals de gekozen dagen voor elke specifieke sessie.

2015/05/11

10 km trainingsprogramma voor hardlopende moeders

Na mijn vorige blogberichten in deze serie voor hardlopende moeders met algemeen adviesvoor beginnende hardlopers en een trainingsprogramma voor een afstand van 5 km, ga ik in dit bericht verder met een trainingsprogramma voor het hardlopen van 10 km. Zoals al eerder gezegd raad ik je aan om dit programma alleen maar als richtlijn te gebruiken en veranderingen aan te brengen waar nodig om er voor te zorgen dat je je zelf zo goed mogelijk voelt met de hoeveelheid activiteit evenals de gekozen dagen voor elke specifieke sessie.

2015/05/09

MAMA

Mama. Zo’n simpel en klein woord, maar met een enorme betekenis. Ik vind het wonderlijk hoe een woord met maar vier letters zo veel verschillende betekenissen kan hebben en zo veel verschillende gevoelens kan oproepen, afhankelijk van wie het woord zegt, hoort of leest. Als je mensen vraagt wat “mama” voor hen betekent, zal je waarschijnlijk net zoveel verschillende antwoorden krijgen als mensen aan wie je de vraag gesteld hebt. Sommige mensen zullen praten over hun eigen moeder en wat zij voor hen betekent. Anderen zullen het hebben over zichzelf als moeder en hoe dit een zegen is, of een uitdaging, of beide. Sommigen zullen je  vertellen wat een geweldige moeder hun vrouw, zus of beste vriendin is. Anderen zullen praten over die speciale persoon die als een moeder is voor ze, ondanks dat ze niet hun echte moeder is. Weer anderen zullen verdrietig zijn omdat hun moeder niet meer bij hen is, maar zullen zich herinneren hoe fantastisch ze was toen ze nog leefde.

2015/04/29

5 km trainingsprogramma voor hardlopende moeders

Ik weet dat het alweer even geleden is, maar hier is dan eindelijk m’n tweede bericht  in de serie voor hardlopende moeders, met een trainingsprogramma voor een afstand van 5 km. Zoals ik al had aangegeven in mijn vorige bericht met algemeen advies voor beginnende hardlopende moeders: het is belangrijk om dit programma alleen als richtlijn te gebruiken en waar nodig je eigen veranderingen aan te brengen, rekening houdend met je beschikbare tijd en je energieniveau. Je kunt meer of minder activiteit in het programma opnemen, een korter programma proberen als je eerder al actief bent geweest (bijvoorbeeld door in week 3 of 4 te starten) of juist veel meer tijd nemen dan de aangegeven 8 weken om je voor te bereiden op de 5 km, of zelfs een week of twee rust nemen indien nodig – als je er maar voor zorgt dat jij je goed voelt met jouw trainingsniveau!

2015/04/20

TIEN JAAR

18 april 2005

M´n twee koffers zitten boordevol met m´n allerbelangrijkste bezittingen, evenals de dingen die ik als eerste nodig zal hebben. Acht dozen vol andere zorgvuldig uitgekozen spullen worden verstuurd als vracht. Alles wat niet in deze dozen en koffers past is weggegooid, weggegeven of verkocht. Zo´n vliegticket is snel geboekt, maar als je dan eenmaal aan het uitzoeken, kiezen en inpakken bent blijkt het toch best wel een hele onderneming, het inpakken van ál je spullen als je gaat emigreren. Wat heb ik wel of niet nodig, wat wil ik graag bewaren, wat mag weg, wat kan ik beter opnieuw kopen als ik daar eenmaal ben? Best lastig al die keuzes. En als alles dan eenmaal uitgekozen en ingepakt is, een beetje een dubbel gevoel. Blij en opgelucht dat het allemaal gelukt is, maar tegelijkertijd wordt het toch ook ineens een stuk definitiever als je eerst al die dozen en daarna ook de koffers in de gang ziet staan.

2015/04/03

Spiegeltweeling

Zaterdag, 28 maart 2015. Vanavond toen ik zei dat het tijd was om tanden te poetsen kwam, zoals bijna elke avond, A. als eerste de badkamer binnen rennen. Ze klom op het opstapje voor de wasbak en keek naar me in de spiegel met een mooie glimlach op haar gezicht. Ik keek terug... en zag N. Even was ik in de war, had ik het misschien niet goed gezien en was het toch N. geweest die even eerder de badkamer in was gelopen? Ik keek naast me en zag duidelijk dat het toch zeker wel A. was die daar naast me op het opstapje stond. Weer keek ik in de spiegel en opnieuw zag ik daar N. Naast me, A. In de spiegel, N. Een erg vreemde gewaarwording, die mij bevestigde wat ik al een tijdje dacht. Onze meiden zijn een spiegeltweeling! Ik had er een paar maanden geleden iets over gelezen en wist eigenlijk al wel bijna zeker dat ze een spiegeltweeling waren. Hun haar valt op natuurlijke wijze precies de andere kant op. Het is nog niet helemaal duidelijk of onze meiden links- of rechtshandig zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat N. het liefst haar linkerhand gebruikt om te eten, tekenen, etc. terwijl A. in de meeste gevallen haar rechterhand gebruikt. En als ik me het goed herinner, kwamen zelfs hun eerste tandjes in spiegelbeeld door. Genoeg redenen dus om te denken aan een spiegeltweeling, maar vandaag werd het me toch wel ineens even heel erg duidelijk. Best wel vreemd om zo overduidelijk N. in de spiegel te zien, terwijl het toch echt A. was die er voor stond. Maar ook wel erg bijzonder. Identieke tweelingen komen al niet erg vaak voor (ongeveer 1 op de 285 zwangerschappen, of één derde van alle tweelingzwangerschappen) en spiegeltweelingen zijn nog zeldzamer: maar ongeveer een kwart van alle identieke tweelingen is een spiegeltweeling. Echt een lot uit de loterij dus en nog wel met de hoofdprijs: twee prachtige en bijzondere meiden. Wat ben ik trots op ze en blij dat ik hun mama mag zijn! :)


2015/03/08

Hardlopende moeders: trainingsprogramma’s en algemeen advies

Ben jij een moeder en heb je ooit eens geprobeerd om een trainingsschema te vinden voor een specifieke hardloopafstand (bijv. 10 km, halve marathon, etc.) dat in jou drukke dagelijkse leven zou passen? Zo ja, dan is het mogelijk dat je al snel de moed hebt opgegeven toen je er achter kwam dat je waarschijnlijk niet eens de eerste week van het programma zou kunnen afmaken, laat staan er mee doorgaan gedurende meerdere weken of maanden. De meeste trainingsprogramma’s die je op het Internet kunt vinden hebben maar 1 of 2 rustdagen per week en minstens 5 trainingsessies inclusief hardlopen en crosstraining. Sommige moeders hebben misschien genoeg discipline, energie en steun van familie om deze programma´s daadwerkelijk te kunnen doen, maar voor de meesten van ons zou het niet realistisch zijn om een doel te stellen van 5 of 6 trainingsmomenten per week. Daarom heb ik besloten om een aantal blogberichten te schrijven over aanbevolen trainingsschema’s voor moeders die graag willen beginnen met hardlopen, trainen voor een specifieke afstand of in het algemeen wat langere afstanden willen gaan lopen, maar geen tijd (of energie!) hebben voor zoveel training sessies per week. In dit eerste bericht zal ik wat algemeen advies geven voor beginnende hardlopers / beginnende hardlopende moeders. In de komende berichten volgen trainingsschema’s voor 5 km en 10 km afstanden, evenals voor een halve marathon (21 km).

Dus waar te beginnen? Als je een beginnende hardloper of beginnende hardlopende moeder bent, dan is hier wat algemeen advies:

2015/01/26

Tijd voor grote bedden! - Deel 2

Het heeft even geduurd, ik weet het, maar hier is eindelijk het vervolgbericht op “Tijd voor grote bedden? – Deel 1”. Er zijn meerdere redenen waarom het zolang heeft geduurd om dit bericht (of welk bericht dan ook) te schrijven, waaronder natuurlijk de Kerst- en Oudejaarsactiviteiten, de twee weken “vakantie” in December zonder kinderdagverblijf en met slecht weer buiten en twee verkouden peuters thuis (ik zou waarschijnlijk ook eens een bericht moeten schrijven over die twee weken…), maar ook vanwege de overgang naar grote bedden – want daardoor zijn mijn waardevolle twee uur stilte tijdens het middagslaapje nu verdwenen, blijkbaar om niet meer terug te komen. Maar voor diegenen die er over denken om binnenkort de stap naar peuterbed te maken: geen zorgen, er is niet alleen maar slecht nieuws! Lees verder over onze ervaringen tot nu toe met de overgang van onze tweeling naar peuterbedden: het goede en het slechte, het succesvolle en het rampzalige…

Tijd voor grote bedden? – Deel 1

(Dit is de Nederlandse vertaling van het bericht Time for Big-Kid beds? - Part 1, geschreven in November 2014.)

Afgelopen zaterdag begon de dag met een harde bons, gevolgd door het huilen van één van onze dochters. Of tenminste, mijn man’s dag begon zo; ik ben blij dat ik het niet heb gehoord omdat ik ´s ochtends vroeg was gaan hardlopen en net thuis kwam een paar minuten nadat het was gebeurd. Toen mijn man de kamer van onze dochters binnen rende vond hij één van hen zittend op de grond tussen de twee ledikantjes. We wisten dat dit op een gegeven moment zou gebeuren, het was maar een kwestie van tijd totdat ze zouden uitvinden hoe ze uit hun ledikantjes konden klimmen. Maar we hadden gehoopt nog iets meer tijd te hebben… Gelukkig ging alles goed met onze dochter en had ze geen bulten of blauwe plekken overgehouden aan de val – het lijkt erop dat onze keuze voor vloerbedekking op de grond een goede is geweest.